top of page

Ukázka DLP ( SLA ) tisku


Jak probíhá DLP tisk na naší tiskárně.

Dnes Vám ukážu, jak probíhá tisk modelu na DLP či SLA tiskárně. Následující řádky Vám ukáží, že to není tak jednoduché jako je třeba tisk na FDM tiskárně, ač ani takový tisk není úplně jednoduchý pro dosažení perfektního výtisku.

Nejdříve laicky řeknu co je to DLP nebo SLA tiskárna. Rozdíl mezi DLP a SLA je jen v původu světla. Buď je to LED nebo LASER co vytvrzuje fotopolymer ve vrstvách např. 0,05 mm. Každou vrstvu tiskarna vytvrdí na membráně a následně přilepí k další vrstvě. Takovéto vrstvy se skládají na sebe, až vznikne objekt ve velké přesnosti. To je jen tak v rychlosti řečeno co je to tiskárna DLP. Přesněji se tématu DLP tisku budeme věnovat v některém příštím blogu.

Nejprve nakreslíme nebo si stáhneme model, který chceme tisknout. Jako první doporučuji v programu překontrolovat, jestli je objekt kompletní a nenachází se tam chyba ( chybějící triangl či neuzavřené plochy a přidružené objekty jestli jsou součástí objektu) . Na následujícím obrázku můžeme vidět, chybu v objektu, kdy packy nejsou součástí podstavce. Někdy se to objeví až při slicrování.

Pro náš účel jsme si stáhli objekt z Ghostbusters, který budeme tisknout a nakonec i barvit.

Po prohlídnutí objektu ho vložíme do slicru pro naší tiskárnu.

Poté musíme ducha natočit v obou osách, abychom rozbili vrstvení při tisku.

Pokud jsme s natočením spokojeni tak vytvoříme plát pro podpory a správné uchycení. A zobrazíme si problematické vertikály z důvodů připravení podpor.

Vertikály máme zobrazené a nyní je čas připevnit podpory. Nejen ze spodu, ale nezapomeňte na převisy. V tomto případě na ústech vytvoříme podpory, jinak by se nám nevytiskly ústa správně.

Dlouhé podpory je dobré propojit, aby se nekroutily a nelámaly.

Ducha máme nastaveného pro tisk a teď parametry tisku. Každá tiskárna má svoje nastavení a poté je na vašich zkušenostech a testování, jaké parametry nastavíte. To si tu asi nebudeme vysvětlovat. Jen to, že tiskneme vrstvu o tloušťce 0,05 mm.

Nyní přichází na řadu slicrování a odeslání do tiskárny přes USB nebo wifi. Nalejeme resin do tiskárny, připravíme patici a spustíme samotný tisk.

Samozřejmě při tisku máme zavřený UV filtr.

V průběhu tisku zkontrolujeme jestli tisk probíhá. Někdy se může stát, že první vrstva se neodlepí od membrány a ač se tváří tiskárna, že tiskne tak objekt se nevrší. Je to jedna z chyb, co se může stát.

Hurá tisk se povedl. Vytištěno. Nyní musíme opatrně vyndat patici s objektem v položí ji de misky s lihem a nejlépe izopropylalkoholem. Umyjeme vaničku od resinu. Přecedíme zbytek resinu a nalejeme do lahvičky. Vyfoukáme objekt kompresorem od zbytku resinu. Postupně koupeme v lihu, teplé vodě s jarem a poté v čisté vodě. Opakujeme dokud je objekt jakoby ulepený. Někdy i 10x a více.

Jestli tisk už je čistý, přijde na řadu vytvrzování v UV peci.

Čas je podle velikosti objektu a jaká je síla světla.

Po vytvrzení teprve sundáváme podpory dolů. Postupujeme velmi opatrně.

Odlomky řádně zabrousíme a vyhladíme.

Postup se liší dle použitého materiálu a stupně vytvrzení.

Jestli chceme objekt dále upravovat tak doporučuji provést základní nástřik. Může být nástřik i s plničem.

Duch je skoro hotový. Už jen finální barva a další modelářské postupy, které děláme i na přání zákazníka. Detail nákresu je už jen podle přání a možností investic od zákazníka.

Zde vidíte, že od počátku výkresu, až po finální tisk to není nic jednoduchého. To tu nepíšeme, kolik spotřebujeme materiálu, pro čištění po každém tisku a jaká je spotřeba resinu, než se objekt povede a i kolik je odpadu resinu po ukončení tisku.

Doufám, že se Vám popis tisku na LED tiskárně DLP a budete nám nadále věrni v našem blogu. Pokud máte dotaz nebo připomínku, tak nám napište do komentářů. Nebo jestli máte návrhy na další články budeme rádi.

Přejeme Vám mnoho povedených tisků.

Váš tým Blueberry 3D print s.r.o.


bottom of page