top of page

Chci 3D tiskárnu. Však je to jednoduché a už i levné 😊


Není! To bych chtěl hned na začátek pojednání zdůraznit. Zamysleme se nad tím co stojí za dobrým výtiskem a co nám to v domácím prostředí přinese a co sebere.

Sny vs. realita

Když už odpracujeme těch několik desítek či stovek hodin přesčasů, pro pár zlatých, tak si objednáme 3D tiskárnu, nejspíše s technologií FDM. Už teď se za vás modlím, aby to nebyla typická čínská tiskárna. Protože se rovnou zde rozloučíme z důvodů, že jdete ještě na pár hodin přesčasů, aby jste ji mohli dodělat tak, aby z ní vylezl kvádr se správným počtem stran. Nebo se nyní psychicky hroutíte nad kalibrováním

No a nyní máte složenou tiskárnu a hurá na internet stáhnout objekt. Možnosti máme široké : https://www.thingiverse.com, https://cults3d.com/en atd

. . . . 50% . . . . 70%. . . . 90% . . . 100% staženo. Nyní slicer to převede na G-code a tisknu. Dám si whisky nebo něco drsnějšího, budu to potřebovat, koukám a koukám co to tisknu. Jééé to není přeci to co jsem viděl na obrázku.

Proč ?? To je ta hlavní otázka. Toto je z 90% představa nového uživatele. Před každým tiskem se musí provést kalibrace, překontrolovat jestli je tryska čistá a jestli není nikde poškozený kabel atd.

3D tisk je stále "vyšší dívčí"

Ano i takto to vše může dopadnout, ale nestrašme hned na začátku.:-) Tohle je základ pro používání tiskáren FDM, kde se nám teploty trysku pohybují od cca 200°C až po 270°C. Dále musíte počítat se spoustu zničeného materiálu. Je to kolikrát časté laborování s umístěním objektu, natočením, podpory tam jak mají být atd. Když tohle vše projdu a už se v tom nějak tak vyznám, tak si vytisknu ten zlomený háček na věšák co jsem potřeboval spravit a makal jsem přesčasy, abych měl nástroj na opravu věšáčku. A co teď ? Klíčenku, zarážku na dveře nebo si něco mám vymyslet, abych mohl tisknou? Opravdu jsem potřeboval tiskárnu za 25.000 Kč, abych si udělal plastový byt, protože chci tisknout a můžu skoro vše udělat krom své soudnosti?

Opravdu praktické využití se objeví zřídka. Tedy pokud nejsem modelář, který má širší využití.

Určitě Vás tady nikoho ani jen příznivce nechci odrazovat o pořizování tiskárny. Jen by jsme chtěli upozornit, co vše je potřeba umět a s čím počítat, před pořízením tiskárny. Ač to vše vypadá jednoduše a levně, tak to opravdu není. Je to spousta času, materiálu, nervů a vědomostí. Z vlastních zkušeností vím, jak k nám přišel nejeden zákazník, který si zadal u nás vytisknout část modelu a pak ho napadlo, že si pořídí svoji MADE IN CHINA. Následovalo očekávané: spousta hodin u nás pro rady a mnoho cívek filamentu, promrhaných teplotním spalovačem peněz EXTRUDEREM z důvodu neznalosti. Tiskárna nakonec zůstala v koutu odložená a následně prodaná na bazaru. Prodělek je v tisících. Dále spousta lidí se jen tak nenaučí vykreslovat objekty v různých programech od SketchUp přes Blender až po Autocad či Turbocad.

Otázky před koupí strojovny na 3D sny + řešení

  1. Mám na to čas?

  2. Můžu si přidat finance a koupit prověřenou tiskárnu?

  3. Jsem alespoň technicky trochu znalý či jsem schopen se to naučit?

  4. FAKT TO POTŘEBUJI !!! ???

Pokud jste si aspoň jednou odpověděli NE, tak tiskárna není asi dobrá volba.

Jestliže potřebujete opravdu něco vytisknout, tak zajeďte na specializovanou firmu a nechte si to vytisknout.

Nebo můžete navštívit nějakého majitele nebo klidně 3D společnost, co vlastní tiskárny a zeptat se jak to vše šlape a blíže se seznámit s tiskem.

Samozřejmě i u nás vás rádi přivítáme, vše vysvětlíme, ukážeme a naučíme nebo vytiskneme. A pokud i přesto Vás bude zajímat tisk ať jako majitel tiskárny, tak i jen ze zajímavosti, můžu Vám poradit sledovat náš blog o 3D, kde budeme se zaobírat pokaždé nějakým zajímavým tématem v NAŠEM – VAŠEM okruhu zájmů.

Tento první blog by Vás měl přivítat do naše světa 3D snů s rozumem v hrsti.


bottom of page